Werken met HSG

Terug

Werken in de hockeywereld

Werken in de hockeywereld

Als Hockey Support Group konden we niet om het werken in hockeywereld heen. Nadat we een trainers4trainers groep op Facebook hadden opgezet (met inmiddels meer dan 5000 leden) kwamen we erachter dat er behoefte was aan een speciale tak voor trainers & clubs inzake het inlenen van trainers en advies op dit gebied.

In 2015 startten we met specialisten op en uit dit vakgebied met het uitlenen van zelfstandige trainers aan verenigingen. Teven ondersteunen zowel trainers als vereniging op allerlei gebieden zoals facilitair, technisch en zakelijk.
HSG sluit een overeenkomst van opdracht met de vereniging en een overeenkomst van opdracht met de zelfstandige trainer of ZZP’er. Beide contracten zijn opgesteld volgens de laatste modelovereenkomsten. De club betaalt de overeengekomen vergoeding aan HSG; HSG betaalt de overeengekomen vergoeding aan de trainer; HSG houdt een kleine marge.

Met deze structuur wordt voorkomen dat de “verhouding” tussen de club en de zelfstandige trainer of ZZP’er niet kan worden gezien als een dienstverband.
De trainers krijgen van ons iedere maand op de laatste dag hun factuur betaald ongeacht of de club ons betaald heeft of niet.
Hiermee voorkom je ook als vereniging dat een trainer ongemotiveerd staat te werken omdat haar of zijn betaling wellicht een paar dagen te laat is.
Een gemotiveerde trainer is een positieve trainer die dit weer uitstraalt naar de leden.

We zijn vorig jaar zomer gestart en inmiddels werken er al bijna een 15-20 tal clubs met ons. Van 4e klasse tot Hoofdklasse. Tot tevredenheid van clubs en trainers, want alle contracten worden verlengd waar nodig en er komen zelfs trainers bij.

Overige mogelijkheden van HSG:
Soms wil een vereniging de trainers zelf in dienst nemen. In dat geval vervullen we een wervingsopdracht, waarbij we slechts een klein bedrag in rekening brengen. No cure, no pay uiteraard.

Informatie inzake vergoedingen

Informatie inzake vergoedingen

Gemiddelde vergoedingen hockeytrainers/coaches

Dit is een leidraad met gemiddelde vergoedingen naar aanleiding van een onderzoek bij 100 clubs.
De bedragen zijn op basis van een zelfstandig uur tarief en zijn afhankelijk van niveau team/trainer & budget club. Wij lenen zelfstandige trainers uit aan verenigingen. We onderscheiden de ZZP trainer en de ZZI trainer. Meer weten? Mail ons: HSGroupNL@gmail.com

Vergoedingen jeugdtrainers
Breedte-jeugd trainers uit eigen jeugd
€ 5,- tot € 7,- per uur.
(leeftijd – 10 regel voor A, B, C jeugd die D, E & F training geven en coachen) Breedtejeugd trainers met HT2/HT3 & 1e lijns tot subtop
€ 10,- tot 15,- per uur. Training/Coaching 1 team.
Exclusief zaal maximaal € 2.500,- per seizoen
Inclusief zaal maximaal € 3.000,- per seizoen
Breedte jeugd trainers met HT3/HT4
€ 17,50,- tot € 35,- per uur Training/Coaching/Begeleiding vrijwilligers
€ 3.000,- tot € 5.000,- seizoensvergoeding.
1e lijns jeugdtrainers van subtop- top- & landelijke teams.
2x per week trainen plus coachen exclusief zaal € 2.500,- – € 3.500,- seizoen 2x per week trainen plus coachen inclusief zaal € 3.500,- – € 4.500,- seizoen 3x per week trainen plus coachen exclusief zaal € 3.500,- – € 5.500,- seizoen 3x per week trainen plus coachen inclusief zaal € 4.500,- – € 7.500,- seizoen

Vergoedingen trainers senioren 1e teams Dames/Heren

4e & 3e klasse

Seizoensvergoeding: € 7000,- tot en met € 15.000,- (inclusief BTW en onkosten)
Basis: 8/10 uur per week (trainen/coachen/voorbereiding) Gemiddeld uurtarief € 25-30,- per uur. Periode: 30/36 weken (competitie plus 2/4 weken voorbereiding)
Uren: 240 – 360 uur exclusief zaalhockey
Zaal: 8/10 weken 6 uur per week.
Veld + Zaal 288/420 uur

2e en 1e klasse
Seizoensvergoeding: 2e klasse: Vanaf € 15.000- € 17.500,- (inclusief btw/onkosten)
Gemiddeld 450-525 uur per seizoen uitsluitend veld. Zaal is extra.
Seizoensvergoeding: 1e klasse: vanaf € 17.500,- tot en met € 30.000,- (inclusief btw/onkosten). Gemiddeld 500-650 uur per seizoen. Meestal uitsluitend veld, soms incl. zaal.

Overgangsklasse/ Promotieklasse/Hoofdklasse
De uren stijgen, er worden meer weken gemaakt en uiteraard nog meer voorbereiding.
De OVK/PK/HK start vanaf € 25.000,- en kan oplopen tot € 100.000,- al dan niet exclusief onkosten/reiskosten/auto en overige kosten.

Seizoensvergoedingen trainers senioren reserveteams/trimhockey

Reserve 4e/3e klasse gemiddeld € 3.500,- tot € 5.000,-

Reserve 2e klasse gemiddeld € 5.000,- tot € 7.500,-

Reserve 1e klasse gemiddeld € 7.500,- tot € 10.000,-

Reserve OVK en hoger vanaf € 10.000,-

Keeperstrainers

Uurtarief tussen de € 35 en € 100,- per uur afhankelijk van ervaring/kennis/niveau excl. BTW

Keeperstraining geven is veel intensiever en vergt meer van de trainer qua voorbereiding.

Waarom werken met HSG

Voor de trainers

Wat zijn de voordelen van werken via de Stichting HockeySupportGroupNL ?

 • Wij betalen altijd op de laatste dag van de maand uit. Of de club nou wel of niet heeft betaald.
 • Wij ondersteunen je (meestal) geheel gratis op technisch inhoudelijk, fiscaal en juridisch gebied.
 • Wij denken met je mee in je loopbaan en kijken of er nog combinaties mogelijk zijn met meerdere clubs of opdrachtgevers.
 • Wij helpen je met goede contacten voor je materialen indien gewenst.
 • Zie hieronder ook de 3 punten waarop de belastingdienst toetst of er sprake is van échte zelfstandigheid of schijnzelfstandigheid

Hieronder de 3 punten waarop wordt getoetst door de belastingdienst:

 • Werk je onder gezag van de opdrachtgever? (of: Ben je zelfstandig tijdens de opdracht?)
 • Kun je je vrij laten vervangen bij deze opdracht?
 • Krijg je loon?

Wil je weten wat wij voor jou als trainer of vereniging kunnen doen? Heb je wellicht vragen over marktconforme vergoedingen? Hulp nodig bij basiskennis voor de papa/mama trainer?

Mail ons: HSgroupnl@gmail.com

Voor club & trainer

Wat mag er wel en wat mag er niet voor een zelfstandig trainer? Een zelfstandige trainer kan via een bureau een onbeperkt OvO’s achterelkaar aangaan. Ook als dit bij dezelfde club is. Dat komt omdat de 3 basisregels voor een zelfstandig ondernemer van toepassing zijn zodra hij of zij wordt uitgeleend.

 • Hij/zij werkt zelfstandig zonder gezag, immers heeft het bureau geen zeggenschap over hoe en wanneer de zelfstandige trainer zijn beroep uitvoert. Dat bepaalt hij/zij zelf eventueel in overleg met de club.
 • Hij/zij bepaalt zelf of hij/zij de opdracht vervult of een ander die door hem/haar wordt ingehuurd en uitbetaald. Hij/zij werkt veelal met eigen materiaal.
 • Hij/zij ontvangt geen loon, maar factureert het afgesproken bedrag aan het bureau en betaald daarvan zijn/haar zakelijke lasten en bepaalt zijn/haar privé inkomsten.
 • Bij ziekte of vrije tijd wordt er niet uitbetaald door het bureau aan de zelfstandige trainer.

Voor clubs

Wist je dat..

Het nu nog meer dan ooit loont om je trainers via ons in te huren? Ook keepers trainers!!
Als je tenminste als vereniging geen schijnarbeidsovereenkomst wenst. Zelfs als je met modelovereenkomsten werkt..
En dat we dat binnen het clubbudget doen?

Indien de zelfstandige trainer met dezelfde modelovereenkomst bij een vereniging zou gaan werken, zou in principe hetzelfde moeten gelden als hierboven, maar uit de praktijk blijkt dat het in dit geval toch anders is.

De vereniging is immers de opdrachtgever en overlegt met de trainer, waardoor geheel zelfstandig werken zonder gezag al wegvalt. Tevens voorziet de vereniging vaak de invallers bij afwezigheid en kunnen ze zelfs de regels bepalen van extra uren. Dit mag technisch gezien niet omdat het de zelfstandigheid beperkt, maar het gebeurt wel heel vaak. Daarnaast heeft de vereniging eigen materiaal waardoor de zelfstandige trainers geen eigen materiaal ‘hoeven’ te gebruiken. De verenigingen voorzien de zelfstandige trainers ook vaak van een jas met de clubnaam erop. Ook dit wijst op verkapt dienstverband en niet op zelfstandigheid. Het loon wordt wel gefactureerd en de trainer betaald naar eigen inzicht zijn of haar kosten, maar er zijn verenigingen die bij ziekte zonder overleg vervanging zoeken en de factuur verrekenen. Ook dit mag volgens de belastingdienst niet. Het is in de meeste gevallen dus niet aan te raden om een OvO direct tussen trainer en vereniging af te sluiten. Als een ZZP’er (opdrachtnemer) voor een opdrachtgever gaat werken, moeten de ZZP’er en zijn opdrachtgever bepalen of er sprake is van loondienst (een dienstbetrekking). Een bureau heeft die controle al verricht en is weliswaar de opdrachtgever, maar niet de werkplek. Indien de vereniging direct inhuurt is de situatie anders. Zij moeten dan bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking.

Wat kost het

We gaan altijd uit van het door de vereniging beschikbaar gestelde budget voor de trainer.
Het beschikbare budget is dus het salaris of inkomen van de trainer en deze wordt door ons uitbetaald. In overleg met vereniging en trainer betalen we hem/haar in 10 of 12 maanden uit en factureren de vereniging binnen dezelfde termijnen.
Tot een maximum van € 1.700,- per jaar mag u zelf een trainer als vrijwilliger inhuren en deze in maximaal 10 termijnen uitbetalen.

 • Voor Zoeken/Werven/Advies inzake de  OvO berekenen we een 1-malig tarief van € 250,-
 • Bij budgetten tussen € 1.701,- en € 3.000,- per seizoen, berekenen we bovenop het budget 1-malig€ 300,- per trainer per seizoen. Dit mag in 10 tot 12 termijnen worden voldaan.
 • Bij budgetten tussen € 3.001,- en € 6.000,- per seizoen, berekenen we bovenop het budget 1-malig€ 600,- per trainer per seizoen. Dit mag in 10 tot 12 termijnen worden voldaan.
 • Bij budgetten hoger dan € 6.001,- per seizoen, berekenen we bovenop het budget 1-malig € 950,- per trainer per seizoen. Dit mag in 10 tot 12 termijnen worden voldaan.

We kunnen u ook ondersteunen voor het opstellen van eigen contracten vanuit onze sport-juridische tak. Basis informatie, zoals standaard en gemiddelde tarieflijsten en OvO hebben we kosteloos voor u. Voor contracten en advies op maat geldt een tarief op maat.

Mail ons:
HSGroupNL@gmail.com
Bel ons:
Jacqueline 31(0)629072132 of Frits 31(0)629072133